Är du plötsligt utan ett kontor att gå till?

  I rådande tider är det många företag som väljer att stänga ner sina kontor tillsvidare. Något som är både ansvarsfullt och bra men även innebär ett helt nytt sätt att jobba på! För många är det en härlig frihet, där morgonmöten inleds i pyjamas och arbetet flyter på. För lika många är det en svår omställning, man trivs med att gå till kontoret helt enkelt. Här har man oftast inarbetade rutiner och få saker som stjäl ens uppmärksamhet. Men även om du inte känner dig helt bekväm med rådande jobbsituation så kan den göras både effektiv och på många sätt bidra till en mer avstressad vardag.

1. Skapa en bestämd plats

Se till att du har allt som behövs för att genomföra dina uppgifter därifrån utan att behöver resa dig. Till exempel en i kopplad laddare, hörlurar, viktiga papper och kaffet såklart. På så sätt undviker du att få små avbrott i din koncentration. Att undvika distraktioner som kan uppstå är a och o. Det tar dig nämligen mellan 15 –  20 min att återfå fokus vid avbrott.

2. Veckoplanering och dagsagendor

Gör en övergripande plan över vad som veckan ska innefatta. Ta sedan 5-10 min varje morgon och prioritera din dag utefter veckokalendern. Skriv en lista och jobba utifrån den. Det är dessutom väldigt tillfredställande att få stryka över avklarade moment under dagen och med det ökar ens motivation.

3. Arbetstider

Ha bestämd kontorstid precis som i vanliga fall. Det är lätt att tänka ”jag ska bara fixa den här tvätten eller unna mig en lång frukost framför tv:en”  så jobbar jag bara lite längre ikväll. När klockan slår 17.00 och man börjar bli trött är det lätt att känna, ”nu är jag klar för dagen” och vips så har alla ens tankar på att jobba sent försvunnit.

4. Var  social

Ja, med dina kollegor då. Använd mail, chattar och telefonen. Det är lätt att motivationen sviker när man sitter helt själv. Men med dagens teknik så kan vi nästan skapa känslan av att sitta tillsammans och jobba även på distans. Så se  till att använd dem! Både under arbetsmomenten och dina raster.

5. Sätt timer

 Bestäm att du ska jobba en vis tid och ta sedan rast. Det finns en effektivitetsteknik som heter Pomodorotekniken. Den grundar sig i vetenskapliga studier som styrker att vår hjärna endast klarar av att koncentrera sig till max i 25 i stöten. Sedan ”kopplar den bort” och vi blir betydligt mer ineffektiva. Tekniken innebär att man jobbar helt ostört i 25min och tar sedan 5min rast.

För att använda pomodorotekniken behöver du bara följa dessa steg:

  • Skriv en lista över dina uppgifter och välj nästa uppgift du vill slutföra.
  • Sätt ett alarm på 25 minuter (1 pomodoro).
  • Arbete ihärdigt och kontinuerligt på din uppgift i 25 minuter.
  • När denna tidsperiod är slut sätter du ett X bredvid uppgiften i din lista.
  • Ta en paus i fem minuter.
  • Fortsätt i ytterligare en period på 25 minuter, sätt ytterligare ett X, ta ytterligare fem minuters paus och fortsätt så tills uppgiften är klar.
  • Varje gång du slutfört fyra pomodoros tar du 20 minuters paus

 Läs mer om Pomodorotekninken här https://utforskasinnet.se/pomodorotekniken-metod-for-tidsplanering/


  Selfpoints bokningstjänst med stöd för videomöte

Är er verksamhet beroende av dagliga möten med medborgare och kunder som utförs smidigt och med hög säkerhet?

 Selfpoints bokningstjänst med stöd för videomöte gör det möjligt att enkelt erbjuda digitala möten.

Här kan ni läsa om hur Velling kommun använder e-tjänsten som grund för deras digitalal lärocenter

https://vellinge.se/nyhetsarkiv/2020/02/nytt-digitalt-larcenter/

 Vill ni veta mer om hur våra lösningar kan hjälpa er? Kontakta oss på .